Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δυο λόγια για το “Γεωργικό Δελτίο”

Πριν από έναν αιώνα το 1909 η «Ελληνική Γεωργική Εταιρεία» στην προσπάθεια εκπαίδευσης και ενημέρωσης των αγροτών και των λειτουργών της υπαίθρου, του νεοσύστατου τότε κράτους, ξεκίνησε μια πραγματικά αξιόλογη προσπάθεια. Τη μηνιαία έκδοση του «Γεωργικού Δελτίου». Ο σκοπός όχι μόνο πέτυχε αλλά αναλογιζόμενοι τις συνθήκες της εποχής κι όσα ακολούθησαν τα δύσκολα εκείνα χρόνια, για τα επόμενα 40 περίπου, ήταν κυριολεκτικά μια από τις λίγες πηγές για όραμα ανάπτυξης της γεωργίας στην Ελλάδα και της οικονομικής μας επιβίωσης γενικότερα. Οι λίγοι τυχεροί που έχουν ακόμα στις βιβλιοθήκες τους τα τεύχη που για δεκαετίες συνέχιζαν να εκδίδονται, μπορούν να το καταλάβουν.

Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησαν πολλά. Η γεωργία με επίπονες προσπάθειες απ’ όλες τις πλευρές αλλά και εξ αιτίας των  αλματωδών αλλαγών σε κάθε επίπεδο, κοινωνικό, οικονομικό, τεχνικό και επιστημονικό, απέκτησε σαφέστατα διαφορετική μορφή. Εν τούτοις είτε το θέλουμε είτε όχι, αποτελούσε και αποτελεί το πιο νευραλγικό κομμάτι της κοινωνίας και της οικονομίας αυτής της χώρας. Κάτω από τις παρούσες συνθήκες της οικονομικής κρίσης, της ανασφάλειας των πολιτών και της οντότητάς μας σαν έθνος ακόμα, η λύση υπάρχει, όμως μόνο μέσα από την αναγέννηση, την εξέλιξη και την ανάπτυξη και θα την δώσουν όλοι οι παραγωγικοί φορείς με σημαντικότερη όπως πάντα τη γεωργία.

Ο ιστότοπος αυτός «υφαρπάζοντας» το ιστορικό όνομα των τευχών αυτών, φιλοδοξεί να προσπαθήσει με όποιες δυνάμεις έχει ή καταφέρει με τη δική σας συνεργασία να αποκτήσει, να συμβάλει στη γεωργική και γεωπονική ενημέρωση και στο να μη ξεχαστούν όσα με την πάροδο του χρόνου κοντέψαμε να λησμονήσουμε…