Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγροτική Τράπεζα: Μόνο ένας από τους 4 εν εξελίξει διαγωνισμούς για απαλλαγή από τις βιομηχανίες ολοκληρώθηκε

20 Μαρτίου 2012

Με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς (γεγονός που θα επιδεινωθεί εξαιτίας και της προεκλογικής περιόδου) προχωρά η Αγροτική τράπεζα στην πώληση όλων των συμμετοχών της στον χρηματοοικονομικό τομέα καθώς και των συμμετοχών της σε βιομηχανίες έως τις 30 Ιουνίου 2012 βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης.

Από τις συμμετοχές που έχει σε εισηγμένες εταιρείες θα ρευστοποιηθούν οι εξής:

α) Ελληνικά Πετρέλαια, β) Ελληνικά Χρηματιστήρια, γ) ΟΤΕ, δ) Folli Follie, ε) Τράπεζα Πειραιώς, στ) ΕΥΔΑΠ. Κατ’ εξαίρεση, θα δίδεται εξάμηνη παράταση στην ΑΤΕ εφόσον αποδείξει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η αποτυχία πώλησης των συμμετοχών μέχρι την 30.06.2012 οφείλεται στη δυσκολία επίτευξης των τιμών πώλησης που αναφέρονται ενδεικτικά στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και εφόσον πιθανολογείται ότι οι εν λόγω συμμετοχές θα μπορέσουν να πωληθούν επιτυχώς έως τις 31.12.2012. Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν προβεί σε σύναψη δεσμευτικών συμφωνιών αγοραπωλησίας έως τις 30 Ιουνίου 2012, θα πρέπει να δώσει στον Εντολοδόχο Αποεπένδυσης αποκλειστική εντολή την 1η Ιουλίου 2012 να προβεί σε πώληση των συμμετοχών.

Από τους τέσσερις διαγωνισμούς (ΕΒΖ, ΣΕΚΑΠ, Δωδώνη, ΕΛΒΙΖ) που προωθεί η Αγροτική τράπεζα για να απεγκλωβιστεί από τις μη τραπεζικές δραστηριότητές της, θετική εξέλιξη υπήρξε μέχρι σήμερα μόνο για την Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών. Η Ευρωφάρμ απέκτησε το 99,98% της θυγατρικής της Αγροτικής Τράπεζας έναντι 2,197 εκατ. ευρώ (αξία μετοχών και αναλαμβανόμενα δάνεια).   

Αντίθετα, στη διάρκεια της εβδομάδας έγινε γνωστό ότι αποσύρθηκε από την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ (Συνεταιριστική Ελληνική Καπνοβιομηχανία) ο ινδικός όμιλος Bommidala Enterprises Ltd. Αιτία για την ακύρωση της συμφωνίας φέρεται να είναι ο δεύτερος βασικός μέτοχος της βορειοελλαδίτικης εταιρείας, η ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας), με ποσοστό 34%, που μπλόκαρε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, κατά 30 εκατ. ευρώ, της ΣΕΚΑΠ. Οπως ανακοίνωσε η Αγροτική Τράπεζα, ο ινδικός όμιλος απέσυρε την προσφορά, την οποία είχε δεχτεί η Αγροτική Τράπεζα για να μεταβιβάσει το ποσοστό της

(50,36%) στον ινδικό όμιλο, λόγω αδυναμίας λήψης απόφασης για την πραγματοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 30 εκατ. ευρώ στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΣΕΚΑΠ. Για την ακύρωση της επένδυσης αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του το Ελληνοϊνδικό Επιμελητήριο που υποστήριξε πως η επένδυση της ινδικής Bommidala δεν ευοδώθηκε, καθώς ξαφνικά αποκαλύφθηκε ότι η ΣΕΚΑΠ είχε κρυφά χρέη της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, που αφορούν φόρους οι οποίοι είχαν αρχικά αποκρυβεί.

Απαντώντας στο Ελληνοϊνδικό Επιμελητήριο η Αγροτική Τράπεζα διευκρινίζει ότι ο ινδικός όμιλος ήταν γνώστης των υποχρεώσεων της ΣΕΚΑΠ στην Αμερική, ενώ επισημαίνει ότι ο διαγωνισμός κρίθηκε άγονος χωρίς υπαιτιότητα της Τράπεζας για τη ματαίωση της αύξησης κεφαλαίου.

Οπως επισημαίνεται από την Τράπεζα, η διαδικασία πώλησης του πακέτου των μετοχών (50,36%) της ATEbank στην ΣΕΚΑΠ (η οποία με ημερομηνία 31.12.2011 είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια 32 εκατ. ευρώ, σύνολο υποχρεώσεων 107 εκατ. ευρώ των οποίων δάνεια 80 εκατ. ευρώ περίπου, κύκλο εργασιών 29 εκατ. ευρώ και αριθμό υπαλλήλων 252), έγινε με διεθνή δημόσια πρόσκληση και με όλους τους κανόνες της αγοράς και πλήρους διαφάνειας. Στο θέμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) η διαδικασία έχει καθυστερήσει αρκετά, ωστόσο η εικόνα γίνεται πιο ξεκάθαρη καθώς δεν θα ξεπεράσουν τις τρεις οι προσφορές που θα κρίνουν και τον αγοραστή της εισηγμένης εταιρείας. Κύκλοι της εταιρείας και του συμβούλου πώλησης επισήμαναν ότι στα τέλη Μαρτίου ξεκινά η διαδικασία υποβολής των δεσμευτικών προτάσεων, αφού αυτή την εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι ακροάσεις των οκτώ ομίλων που έχουν παραμείνει στον διαγωνισμό για την απόκτηση του 82,33% της ΕΒΖ. Το αργότερο στις αρχές Μαΐου αναμένεται να έχει αναδειχθεί ο αγοραστής. Η αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών από τον σύμβουλο πώλησης (Eurobank Εquities) θα γίνει βάσει κριτηρίων μεταξύ των οποίων, το τίμημα, ο βαθμός αξιοποίησης του υφιστάμενου προσωπικού της εταιρείας, η σχεδιαζόμενη στρατηγική και το σχέδιο δράσης, που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη λειτουργία της εταιρείας, καθώς και η χρηματοοικονομική και επιχειρησιακή ισχύς και φήμη του υποψηφίου. Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Η ΑΤΕbank ανακοίνωσε ότι υπέβαλαν εμπρόθεσμα μη δεσμευτικό ενδιαφέρον 15 συνολικά υποψήφιοι, εκ των οποίων 8 διεθνείς εταιρείες και 7 ελληνικές. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για το ποιοι είναι οι επενδυτές, εκείνοι που ενδιαφέρονται για τη μεγαλύτερη εταιρεία τυροκομικών της χώρας, πληροφορίες θέλουν μεταξύ αυτών να είναι οι εταιρείες Arla, Friesland, Lactalis, ο όμιλος Ολυμπος – Τυράς, η ΕΑΣ Ιωαννίνων, η Ηπειρος.

bankingnews.gr

No comments yet

Σχολιάστε